Kärleken
till
bygden

Eller: klart att vi borde ha en skidanläggning

Är man en Abrahamsson så ingår det att värna om de sina. Och om sin bygd. Alla bröderna har blivit Sorsele trogna, om än med någon liten utflykt för studier. Och är sedan länge även trogna familjeföretaget Baseco på samma ort. Företaget som föräldrarna basat över i så många år. Nu driver Marcus, Daniel och Patrik Abrahamsson den tillsammans. Ett av Sveriges mest framgångsrika träförädlingsföretag som ökar sin omsättning och produktutbud för varje år. Det låter som att det arbetet skulle kunna innebära fullt upp och tillräckligt för vad man klarar. Men, då är det detta med kärleken till bygden. Och att farmor en gång i tiden stod och gräddade våfflor i toppstugan på skidanläggningen Nalovardo och skötte kiosken i Dalstugan med brödernas mamma.

Skidanläggningen Nalovardo, drygt en mil utanför Sorsele, på vägen förbi Baseco, hade varit till salu ganska många år. Precis som för alla som älskar Nalovardo hade tanken snurrat: vad kommer att hända med Nalo om ingen tar över? Och så sa Patrik en dag till familjen: vi måste titta närmare på det här, annars kommer vi att ångra oss. Sen förstår alla vad som hände. Efter att ha konstaterat att det driftsmässigt inte borde vara något problem att få kalkylen att gå ihop, så var det bara att göra slag i saken. För har man dessutom möjlighet att se långsiktigt på investeringen och förutsättningarna att jobba med utveckling, då gav lågfjället och barndomens skidbacke dem ett erbjudande de inte kunde motstå.
– Vi begärde ut prospektet i januari 2018, men inte förrän i november var affären klar. Direkt satte vi igång att göra en treårsplan för hur anläggningen skulle utvecklas. Första säsongen hade vi gamla ägaren anställd så vi skulle komma in i det och fick lite av en testsäsong.

Under hösten 2018 gick startskottet för utvecklingen. Ny grafisk profil, hemsida, flytt av ski shop och renovering av dalstugan. Mycket skulle vara klart innan första riktiga säsongen. Och så hände något vårvintern 2020 som ingen kommer att glömma. Ett virus. Och de fick förstås stänga, precis som alla andra. Men det var inget som stoppar en genomtänkt treårsplan. Ner med spaden i jorden igen. Eller i snön, då. Fortsatt arbete med renoveringar, omflyttningar och att göra Nalovardo känt som skidort igen.
– Ingen av oss är egentligen skidnördar. Visst älskar vi också den där känslan av utför och nedför i en nypistad backe. Men det är nog en fördel att vi är mer intresserade av att utveckla anläggningen än att åka skidor, funderar Patrik.

Engagemanget märks. För inför säsongen 21/22 stod en ny stugby med tre nya stugor klara. Det behövs nya och fräscha uthyrningsstugor med fler bäddar, eftersom allt fler hittar hit.
– Men vi har fortfarande brist på bäddar. Under högsäsongen 2022 har vi mer än fullbokat och vi tittar såklart på att fortsätta bygga ut vår stugbyar.

Stoltheten med vad man lyckats med hittills är märkbar. Trots det där viruset har anläggningen ökat sin omsättning rejält sedan bröderna tog över. Och den uppskattning de får från bygden är den största delen av belöningen. Många är de uppmuntrande orden ute på byn.
– Det händer ju lite då och då när man är på affären att folk vill prata om Nalovardo och hur glada de är att vi tog oss an det. Det är många som har en relation till Nalo eftersom det är en skidbacke som varit med sedan 1960-talet.

Och bröderna har ju tagit anläggningen till en ny nivå med investeringar i bland annat fler och modernare snökanoner, något som bidragit till att Nalovardo varit först i Västerbotten med att öppna sina backar för träningsåkare under ett par år. Den nya stugbyn står på plats och husvagnscampingen för säsongsboende är fullbelagd med en kö som växer år för år. Fler vill hänga på Nalo, och det betyder förstås en del för andra näringar i samhället också.

Anläggningen har utvecklats så mycket att man inför säsongen 2022/2023 anställt flera heltidsanställda, bl a en receptionsansvarig. Och bröderna har ju sina ordinarie jobb på Baseco som också behöver fullt fokus i sin ständiga utveckling. Men vad gör man inte för den bygd man älskar?

https://nalovardo.se »