En
tidlös
grund

Drömhuset där Lappland och Gotland möts

I Emils Backe utanför Trosa har Ninna och Tobias Anander hittat sitt drömboende. Ett spektakulärt trädhus byggt på stolpar med en förtjusande utsikt över hav, berg, skog och slott. Interiört är det väl vald minimalism som gäller och material från Lappland och Gotland som dominerar. 

Huset ser nästan ut att sväva över marken, där det står på höga pelare på ett berg bland trädtopparna. Tack vare byggnadskonstruktionen kan den omgivande naturen med berghällar, blåbärsris och vindpinade tallar bevaras. Ninna och Tobias flyttade in i oktober 2020 med sina tvillingpojkar – idag tio år gamla – och hund och katt. Två utflugna, vuxna barn hör också till familjen. 

Livsstilsbutik

– Vi hade bott centralt i Trosa, där jag är också är uppvuxen, i många år och började längta till ett boende närmare naturen. Först var vi inne på att hitta ett gammalt hus, men så dök chansen att bygga det här upp och då tog vi den, berättar Ninna. 

Våren 2021 startade Ninna sin livsstilsbutik Hippie Home, som säljer inredning, kläder och accessoarer. Vintertid har hon en butik i huset, på sommaren flyttar hon ut och har en butik i den natursköna omgivningen, där man också har utsikt över grindstugan till Tureholms slott. Där finns ett antal butiksbodar vars utbud understryker den pittoreska atmosfären i området. Ninna drev förra sommaren även ett franskt äppelcafé som var inrymt i en ombyggd cirkusvagn, nu till sommaren kommer bland annat ett crêperie och en surdegsbagare som säljer bröd och grönsaker att finnas där.

– Emils Backe är ett populärt utflyktsmål och det är ju lätt att förstå. Det är väldigt fint här. Det känns också bra att vårt hus är byggt för att göra så liten påverkan på naturen som möjligt, säger Tobias.

Lappland och Gotland möts

Interiört råder en minimalism på boytans 170 kvadratmeter. Allt är mycket noga utvalt. Harmoni, lugn och tidlöshet är nyckelord. 

– Vi är mycket på Gotland, inspireras av det och ville ta hem en bit av ön. Att komma upp i nivå med tallarna påminner om de vindpinade martallarna på ön och ger en avslappnad känsla. Naturputsade väggar, kalksten i badrum och ett enhetligt golv och tak i lutad, vitoljad furu ger en tidlöshet och är alltid snyggt och lätt att inreda till, säger Ninna.

Det gotländska förstärks också av några handgjorda möbler från ön. Golv, tak och panel kommer från Baseco – allt i Furu Classic Vit. Naturmaterialen från Gotland möter alltså kvalitetsvirke utvunnet i skogarna i södra Lappland. 

– Valet av golv, panel och tak var en självklarhet, precis det vi var ute efter. Ett ljust och fräscht golv som med tiden bara blir vackrare och med en matt, härlig yta som passar till allt. Golven, panelerna och taket skapar en naturlig och gedigen känsla. Det blev en harmoni i hela huset när de kom på plats, säger Tobias.

Tidlös grund

– Vi vill inreda med saker som vi väljer med omsorg och inte tröttnar på och som även har en funktion. Bättre med färre riktigt fina saker du gillar än många saker. Sedan är det viktigt att det finns en röd tråd i allt. Det ska hänga ihop. Och har du en fin tidlös grund som Basecos golv och paneler är mycket av jobbet redan gjort, menar Ninna.

Kontakten med Baseco i samband med val av material och leverans har från början till slut fungerat väldigt bra enligt paret. 

– Vi har fått tips och inspiration av deras säljare och de har förstått vad vi varit ute efter för att uppnå önskat resultat.

Naturligt och lättskött

Ninna och Tobias ville på Emils Backe hitta en tomt så naturlig och lättskött som möjligt för att skapa frihet, enkelhet och lite påverkan på naturen. De ville ha en ”trädkoja” bland talltopparna samtidigt som barnen kunde ha cykelavstånd till skolan. Och bygga ett hus som passar deras behov – i så naturliga material det går. 

– Det bästa med att bo här är närheten till naturen och känslan av att vårt hus faktiskt blev så fantastiskt mycket bättre än vi någonsin kunnat drömma om. Vi uppskattar de stora gemensamma ytorna som vi skapat för att hela familjen tillsammans med våra vänner ska kunna umgås. Både ute och inne.

Huset är nu inte bara parets hem utan också arbetsmiljö. Båda jobbar hemifrån, Ninna med sin butik – som också finns på webben, hippiehome.se – och Tobias som säljare i IT-branschen. 

– Miljöerna hemma är så fina att de fungerar utmärkt att använda för fotografering när jag marknadsför butiken, berättar Ninna. 

https://hippiehome.se
https://www.instagram.com/hippiehome.se/

Foto: Jarefalk Photography
https://jarefalkphotography.com
https://www.instagram.com/jarefalkphotography/