Fröken
Frida

”Golvet ger liv och själ åt stugan”

För kreatören och Instagramprofilen Frida Lundgren var valet självklart när sommarstugan behövde rustas upp: Riktiga grangolv från Västerbotten. 
– Känslan av plankgolv under fötterna är oslagbar, säger hon. 

Frida bor i byn Tvärålund i Västerbotten. Många känner igen henne från Instagram, där hon går under namnet @froken.frida och dokumenterar sitt liv i norra Sverige. Ofta står hemmet i fokus – en vacker skogsfaktorsbostad från 1937, som hon delar med maken Anders, barnen, en hund och två katter. Den korta Instagrambiografin säger det mesta om känslan i Fridas texter och bilder: ”Landsbygdssvärmeri och västerbottniskt leverne. Fjäll och hav. Myrmark och bråddjupa tjärnar.” 

– Jag skulle kalla min inredningsstil tidlös, lantlig och lekfull, säger hon.

Nyligen blev en långvarig dröm verklighet för Frida och hennes familj: En sommarstuga vid havet, ett stenkast från Kvarkens bräckta vatten. Men det handlar inte om någon stylad kuliss som bara är till för att vara fin på bild. Tvärtom – här får livet pågå.

– Det kommer gås in med stövlar, rensas fisk vid diskbänken, solen kommer att ligga på från de stora altandörrarna och hundarna kommer springa direkt från sina morgondopp in till kökets väntande utfordring, säger hon.

När familjen tog över stugan stod det klart att det fanns behov av nya golv. Och Frida behövde inte fundera länge på vilken typ av golv hon ville ha. 

– Vi ville ha ett riktigt trägolv i stugan. Ett som tål att slitas på och som med åren bara blir vackrare och vackrare. 

Hon berättar att det också föll sig naturligt att välja ett Basecogolv. 

– Baseco är ett västerbottniskt företag och som född och uppvuxen i länet tar jag alla chanser att välja produkter och leverantörer härifrån. 

Hemma i Tvärålund ligger originalgolven i gran kvar sedan trettiotalet. Och Frida ville ha samma känsla i stugan.

– De är så fantastiskt vackra, säger hon. 

Valet föll därmed på Basecos massiva golv Gran Modern Natur, behandlat med hårdvaxolja. Hårdvaxoljan ger samma matta intryck som en vanlig olja men är betydligt tåligare mot väta och spill. Nu har familjen hunnit leva med det nya golvet en tid. Och intrycken hittills är minst sagt positiva. 

– Det blev precis som jag hoppats på, om inte bättre. Golvet är unikt och ger verkligen stugan liv och själ!