Valde
golvet
först

Valde golvet först

Renoveringen av det gamla funkishuset tog 2,5 år. Men nu har Maria Hoffman Jarefalk och hennes man Roffe fått det precis som de vill ha det. Invändigt har paret satsat mycket på genuina material i form av trä och sten. 

– Slutresultatet blev ännu bättre än vi föreställt oss, säger Maria.

Både Maria och hennes man är uppvuxna i Enhörna, en halvö i Mälaren i Södertälje kommun, inte långt från platsen för huset. När de hittade tomten, vackert belägen vid vattnet, blev de exalterade. Det befintliga stenhuset från 1952 var dock nergånget och först var tanken att riva det helt. 

– Men när vi inspekterat huset noga beslöt vi oss för att renovera. Det ligger i tiden att bevara.

Ljust och luftigt

Maria arbetar som fotograf och har ett stort inredningsintresse, något hon delar med sin man. Paret hade tidigt en bild av hur de ville ha huset, ljust och luftigt och inrett med mycket trä och sten. 

– Vi är båda intresserade av hur man kan skapa en genuin känsla i ett hus. Trä och sten ger just den känslan. Jag gjorde en mood board när vi köpt huset om hur vi tänkte oss att det skulle se ut när vi var klara och bilderna i den stämmer bra med hur det blev.

Valde golvet först

Basecos golv av modellen Furu Modern Extra vit ligger i hela huset, utom i badrummet och tvättstugan. Golvet var faktiskt det första paret köpte, innan de ens hade börjat riva ut allt invändigt i huset. 

– Vi hittade prover i en lokal trävaruhandel och tänkte att det skulle passa perfekt. Först var jag inne på att köpa ett rått furugolv och behandla det själv men min pappa sa att vi skulle ha nog med jobb med renoveringen och rådde mig att köpa färdigbehandlat. Med facit i hand hade han helt rätt. 

Maria och hennes man bestämde sig för att gå all in på trägolvet och även ha det i trappen. 

– Det ljusa trägolvet är vackert och tåligt och precis som vi vill att ett golv ska vara. När det slits och får patina fortsätter det vara snyggt. Och att gå barfota på ett riktigt trägolv, det går inte att jämföra med något annat. Det är oslagbart. 

Fick mer rymd

I det ursprungliga huset fanns ingen trappa invändigt så man var tvungen att gå ut om man ville gå mellan våningarna. Paret valde därför att såga upp golvet och sätta in en trappa. På nedervåningen är det ganska lågt i tak, men tack vare det ljusa trägolvet har våningen fått mer rymd. Överhuvudtaget känns det 100 kvadratmeter stora huset betydligt större än det är, den minimalistiska inredningen och materialvalen bidrar till det. 

– Vi har verkligen jobbat med att hålla inredningen så ren och fri från onödiga detaljer som möjligt. På nedervåningen var vi tvungna att ha socklar av byggnadstekniska skäl, men på övervåningen är det helt rent intill väggarna.

Snart nya projekt?

Från det att paret köpte det fallfärdiga huset på den idylliskt belägna tomten till att det nya huset stod klart tog det 2,5 år. Inflyttning ägde rum runt midsommar 2022. 

– Det är bra att vara optimist och lura sig själv ibland. Jag trodde att byggprojektet skulle vara enklare än det var. Det tog betydligt mer tid och kraft än väntat, så det var jätteskönt när vi äntligen fick flytta in. Nu har vi ett hus som vi själva format in i minsta detalj. Det känns fantastiskt fint.

Att huset är färdigt är dock en sanning med modifikation, då ägarna kommer på nya projekt hela tiden. 

– Nu ska vi njuta ett tag av allt det fina i huset, men om jag känner oss själva rätt är vi snart i gång med något nytt här. 

 

jarefalkphotography.com

https://www.instagram.com/jarefalkphotography/