Villa Fager

Vi är många som stått inför om- eller tillbyggnad av huset och funderat på vad som är rätt väg att gå. Men om man är designer som älskar trä och hantverk och dessutom har ett fint gammalt hus som behöver bli större, hur tänker man då?

Jens Fager är designern som egentligen skulle bli kock. Gick till och med restaurangskola.
- Jag hade siktet inställt - jag skulle bli toppkock och krögare.

Intresset för konstruktion hade alltid funnits där och någonstans fanns drivkraften att prova den vägen istället för den kulinariska. Efter en snickeriutbildning på ett år och därefter inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack så hade resan startat. En utbytestermin i Japan fascinerade. Främst japanernas syn på hantverk och respekt för material. Den inspirationen gav också frukt.
- När jag gick ut konstfack så gjorde jag en utställning som fick väldigt stort intresse och snabbt gav mig fler designuppdrag. Och sen har det rullat på.
Uppdragen har varierat - från lampor till köksredskap. Vardagliga ting allt som oftast. Anledningen är nyfikenheten.
- Man kan säga att jag iakttar vardagen, hur folk använder saker, hur de äter, osv. Ur det hittar jag idéer på hur det kan bli enklare. Och roligare. Alltid med ett ansvar för hållbarheten..

Det Jens berättar låter självklart. Och grymt spännande. Det här med att förändra vardagen, ja, att bo i hus är också vardag. Precis - över till huset. Som ligger i Havsbaden, Ängelholm. Från början ett sommarhusområde som allt mer övergått till permanent boende. Och redan 1921 uppfördes den byggnad som nu Jens skulle sätta klorna i. Eller kofoten.
Hur man nu vågar det i ett hus med anor.
- Huset innehåller otroliga kvaliteter. När vi köpte det för fem år sedan öppnade jag upp lite väggar och fick se kvaliteten på furan. Fantastisk. Precis som konstruktionen. De använde ju inte direkt några mjukfogar förr utan gjorde rätt direkt. Ett väldigt fint hantverk.

En växande familj krävde mer yta och till slut så blev det dags för utbyggnad. Ett projekt som planerats ganska länge.
- Jag har tagit hjälp av mina vänner på Ateljé Ö, som ritat upp utbyggnaden. Underlaget för ritningen var en ganska tydlig brief om hur vi tyckte att det skulle funka och hur vi vill använda ytorna. Framförallt hur planen skulle bindas ihop.
Som sagt, att börja bryta i ett så gammalt och gediget hus är inget man tar lätt på.
- Det finns en respekt i det. Också en tveksamhet kring hur det ska fungera med moderna ventilationslösningar, till exempel. Även materialval i isolering kändes ju oerhört viktigt. Men nu är vi igång!

Man ska se tydligt att det är två olika huskroppar och hur den stramare, enkla huskroppen möter den mer traditionella. Att försöka kopiera det gamla huset var inte aktuellt.
- Jag har lite svårt för det - att återskapa en stil, förklarar Jens. Vi bygger för framtiden och det ska synas.
Men det finns drag av det gamla även i den nyare delen. Bland annat så ska fasaden bestå av furuplywood och hattlockläkt. Mycket glas i de stora fönsterpartierna, även de i furu.

Förutom att utbyggnaden i sig kommer familjen till gagn så kittlar det även andra nerver hos designern.
- Jag gillar charmen med gamla hus. Själen. Det går inte att uppnå med nytt. Även den arkitektoniska kvaliteten som finns i äldre hus. Och så gillar jag mötet med det nya.

På tal om klassiska nordiska träslag så blir golven gran nästan överallt förutom på ett ställe där det blir slipad betong. Stommen är rest och bjälklaget för plan 2 är påbörjat. Vi får anledning att återkomma till detta fantastiska bygge.

https://www.instagram.com/jensfager/